12.12.08

Creieu -cegament- en l'escola pública?



L'altre dia llegia, en un lloc públic, aquesta frase: "creo ciegamente en la escuela pública".

Avui he entrat a comprar un xic de carn al supermercat més proper de casa, un de la cadena Eroski. He arribat al departament d'embotits ,formatges i carns. Allà, com sempre, hi havia dues dependentes fent el que fan cada dia peti qui peti: atendre als clients i fer la xerrada entre elles a crits, com sempre. Són dues treballadores que hi són des que jo hi vaig a comprar, (quan no tinc temps d'anar a "Can Font" o a "Ca la Quima", comerços familiars i de confiança, però d'horari més limitat), ara ja fa alguns anys, potser 9 anys. I amb la discreció que les caracteritza una li pregunta a l'altra:

-I.B.:"¡ Oye,¿la carne de bovino qué es?!"
-A.S.:"¡ Pues no sé, la vaca ¿no?!".



-I.B.:" ¡Hala, qué dices!".
-A.S.:" ¡Pues no sé, no sé qué es, yo ya tengo mi trabajo!"




I.B.=dependenta de la secció "embotits i formatges".
A.S.=dependenta de la secció "carns".

Els noms han estat modificats per a no comprometre a les treballadores.

Si això fos una classe de llengua castellana o de ciències socials o naturals, plantejaria el següent problema:

Tenint en compte:
a)-El diàleg entre I.B. i A.S.
b)-Que ambdues viuen i treballen a Catalunya des fa més de 9 anys.
c)-Que treballen de cara al públic en una cadena de supermercats prou coneguda i que encara que sigui basca molts dels seus clients ,a Catalunya ,són catalans.
d)-Que la protagonista de la pregunta a part de vendre productes porcins, tipus "llonganissa", també en ven d'ovins, caprins i bovins,tipus "mozzarella" .
e)-Que la protagonista de les respostes ven un producte de la mateixa i variada procedència animal que els que ven la I.B.

Contesteu raonadament a les següents preguntes:

a)-No poden,almenys, cridar-se en català, per variar?.
b)-No tenim dret els clients a riure en català , encara que sigui un riure callat i introvertit per allò de no humiliar a les protagonistes?.
c)-No pot anar-hi alguna professora de llengua castellana a explica'ls-hi les diferències i semblances que hi ha entre "bovino de "vaca" y bovino de "boba""?
d)-No pot anar-hi alguna professora d'història o de ciències bio-lògiques , per fer el mateix que l'altra professora però des d'un altre punt de vista?
e)-No podriem compra'ls-hi, entre tots, un bon tall de formatge Parmigiano per picar i alguns tendres i saborosos filets de vedella per fer uns "Tournedos a la Rossini" , acompanyat tot d'un bon vi negre , per celebrar que les explicacions han tingut un bon fruit, si és que han tingut algun fruit.?


Insisteixo, contesteu a les preguntes donant una explicació raonada, si us plau, perquè els que contesteu amb un "sí" o amb un "no" estareu suspesos i no tindreu dret a assaborir aquests productes tan deliciosos propis del "ganado bovino... o ovino o caprino o porcino...".

Qui té la culpa d'aquest problema?.Del primer,no del segon.


10 comentarios:

  1. I tant,
    estic pensant en comprar poquet cada dia, no pels pesos i la meva hèrnia sinó, per poder-hi anar sovint.Em sap greu pels petits comerços familiars però...crec, com tu, que és un lloc certament fascinant. L'Ernest no sap el que es perd.!

    De veritat que vaig pensar que era una broma fins que la carnissera va engegar a "Can Pistraus" a l'altra ,cridant clar, que per això serveix la confiança... :-(

    Salvador et deixo que vaig al super, hahaha.

    Una abraçada.

    ResponderEliminar
  2. Deu n'hi do. Saps? crec que aquesta és una característica del nostre país (del nostre, i del veí): un pot ser ignorant i, al mateix temps, no tenir cap vergonya a fer-ho públic. En altres cultures, els ignorants dissimulen.

    Deu n'hi do.

    ResponderEliminar
  3. Doncs sí Ferran,però hi han cultures semblants a la llatina, m'explico:

    El passat mes de setembre, també quan sortia d'aquest supermercat, vaig veure i escoltar una baralla al mig del carrer.Aquests d'Eroski estan animant l'ambient! :-)

    Una llatino-americana cridava histèrica just en el tros que separa el super de casa meva.Jo havia de passar pel seu costat però no es veia a qui estava escridassant, ella estava a la vorera i els altres individus en una zona d'aparcament per a motos que està a continuació d'una per a cotxes, de tal manera que aquests tapaven als altres.Estava tan sortida de mare que vaig pensar que encara reberia jo.Però no podia estar tot el dia allà, comentant la jugada amb les treballadores de l'Eroski, que estaven a fora fumant.Doncs res, em vaig fer el senyal de la creu :-), i quan vaig passar pel costat vaig comprovar que es tractava d'un assumpte de "pantalons"!.Ella volia fer fora de la moto del seu "estimat" a la que suposadament estava escalfant el seu seient.La conversa us l'estavio perquè feia més pena que glòria.

    Així que ens tornem a trobar davant d'un altre cas d'ignorància feta pública!.

    No sé si aquí l'escola pública hi pot fer res... ;-).

    Ara que , el fulano no es va treure ni el casc per dir-li que deixés en pau a la seva copilot eh?, quina barra...

    ResponderEliminar
  4. Per començar aquest diumenge plujós, la "senyoreta" T ha invadit el menjador de pols espolsant la catifa a dins de la sala!

    Però que fas? li ha dit la "mademoiselle" M.

    I cadascuna a tirat pel dret.

    La retrobada ha estat davant del teu escrit tant encertat. Ens hem petat de riure.

    Gràcies per aquest moment.

    ResponderEliminar
  5. Si tant la "senyoreta"T com la "mademoiselle"M troben aquesta entrada encertada, jo ho celebro amb un somriue ;-),(el cava és incompatible amb les hèrnies que es mediquen):-(

    Si a més a més us ha fet retrobar i petar de riure encara ho celebro més, que la vida són dos dies i s'han de disfrutar.

    Alegria!.

    ResponderEliminar
  6. Hahaha,

    Avui he obert la bústia i hi he trobat dos esplèndids moneders reciclables gentilesa d'Eroski.

    Gràcies T. i M., m'heu d'explicar com els heu fet. :-)

    Per cert... estaven buits, hahaha.

    ResponderEliminar
  7. La cosa ha pujat de tó Fina, tal i com està "la riera" tens converses de tipus més tècnic, d'aquells sis que miren els tres que treballen...

    ResponderEliminar
  8. Hahaha, Josep Lluís tens raó.

    Avui quan anava cap a casa he pogut comprovar que: dels tres que treballen i just al costat de l'Eroski, dos reguen les plantes darrera dels comptadors provisionals de la corrent elèctrica de l'obra de pavimentació del carrer,que bé han de fer el riu a "la riera"(també anomenada Rambla Joaquim Ryure),encara que sigui coberta, que en aquest poble no hi han W.C. públics!.Els del gronxadors no compten, que són per a uns altres tipus de nens.I els dels blocs de serveis tampoc ,que sempre estan tancats a l'hivern.

    Potser és d'això del què parlen els sis que miren...

    Se sent i es veu cada cosa a dins o a prop de l'Eroski....

    On anirem a parar!. :-)

    ResponderEliminar