25.1.08

"Més fals que un duro sevillano"

Quan els duros valien cinc pessetes , i no estic parlant de fa molt temps, s'utilitzava molt aquesta expressió ,que ja s'arrossegava des de finals del segle XIX , per la gran quantitat de moneda falsa que va circular en una època en que els duros autèntics eren d'argent. En un moment determinat, quan valia més el material emprat en la fabricació de la moneda que el valor de la pròpia moneda ,el govern va començar a fer duros amb menys proporció d'argent i per tant va ser el propi govern el primer en estafar al poble. Copiant la idea que va tenir el govern, els estafadors professionals van encunyar i distribuir de forma massiva una moneda amb menys proporció d'argent que la de curs legal. Així és com feien el negoci els falsificadors, feien duros que no valien un duro. Aquesta moneda falsa històricament provenia de la ciutat andalusa de Sevilla ,per ser el primer lloc on es va encunyar.Més tard es va encunyar a altres llocs del món.

Però sembla ser que en algun moment de la història, aquesta moneda va donar el salt mortal i es va introduir dins d'algunes coses i persones .

Es pot dir que una joia és falsa, que un bitllet de Banc és fals , que un bolso és fals, que uns texans són falsos...Però quan es diu que tot això és més fals que un duro sevillano, compte perquè vol dir que és molt fals.

Quan parlem de coses falses, diem clarament que és una estafa, ens posem les mans al cap, cridem molt o poc, utilitzem paraules malsonants o no, però ens empipem. Això ha estat una estafa!. M'han estafat!.

Però quan parlem de persones falses, a més d'una estafa hi ha un desengany, perquè s'impliquen els sentiments . El desengany pot ser més o menys gran depenent del grau de relació que s'hagi tingut amb aquestes persones i de l'advertiment que algú ens hagi pogut fer sobre elles, generalment serà una persona que d'alguna manera ens vol protegir del possible disgust.

Així doncs, quan hom ens adverteix que "algú és més fals que un duro sevillano", ep!, compte!, si no volem tenir disgustos, caldrà que anem amb peus de plom i farà falta una dosi d'escepticisme en tot el que digui i faci.Si tot i tenir precaució , tenim un disgust, es confirma l'advertiment. I a partir d'aquest moment aquesta persona passarà a ser coneguda com a: "és més falsa que un duro sevillano".

Qui és fals per naturalesa, generalment ho és amb tothom (en major o menor grau):ho és amb la familia, la parella, els fills, els amics, i fins i tot amb els seus companys de feina amb qui passa tantes hores i tantes hores comparteix.

Fia't dels companys i potser descobriràs que tens un "Banc de duros sevillanos" al teu costat.

Per sort aquesta moneda ja no està en circulació, llàstima que el salt mortal el va fer massa bé i a les persones on va saltar se'ls hi nota que la porten a dins.

Salut, i procureu tenir euros a la butxaca i al vostre costat!

No hay comentarios:

Publicar un comentario