4.5.11

La revista Time Out publica, en línia, la crítica de "Momssen"."Una novel·la sublim que ens activa l’humor i ens fa créixer la sensació de solitud." Anna Carreras.



Ja podeu llegir la crítica de la novel.la d'en Jaume Puig que l'escriptora , filòloga i crítica literària Anna Carreras va escriure per a la revista Time Out.
Una crítica publicada ,en versió impresa, al Time Out Barcelona el passat 27 d'abril i al Time Out Cultura, suplement de cultura del diari català ARA , el passat diumenge 1 de maig .

Per si no us  funciona l'enllaç  us  la deixo reproduïda , per a que la pogueu llegir còmodament :

"Agraeixo a Jaume Puig que porti una triple vida. Puig és advocat i músic, i ara debuta com a novel·lista. S’agraeix la velocitat de la narració, la mirada clarobscura, la ironia farcida de contrast, el contagi de la sensació de fàstic de viure en un món de gent ridícula, que pensa i fa coses ridícules. El menyspreu porta a contradir des de l’art. Destaca el sentit de la condició humana a través dels ulls de Robert Momssen, advocat egòlatra, pervers, assassí i corrupte que ha estat educat pel seu avi, un pederasta exiliat que es fa de l’Opus, va a missa i copula, tot amb freqüència diària. La sagrada Constitució espanyola acaba tacada d’esperma després d’un clau entre l’advocat i la fogosa jutgessa, i cada capítol ve dirigit per una cita del Codi Civil sense solta ni volta. Fer el salt del dret a la literatura li afebleix el caràcter, li enverina el cervell, li fa practicar la mística copuladora i li fa descobrir els seus orígens: és descendent del gran Stendhal. Però caldrà que ho demostri… El vodevil es completa amb una dona múrria, un ajudant, l’editora Bendit i la prostituta Yanelis. Intel·ligència plena de finor, psicologia i acidesa. Un llibre nascut del desplaer de l’home i de l’artista, del rebuig cap al món, vist amb les ulleres de la bilis i que, en canvi, no resulta dramàtic sinó sarcàstic. La recreació del llenguatge deficient d’un àrab violador i d’un rus mafiós és filada amb molt d’estil. Potser perquè el que per als altres són desgràcies, per a Momssen és un tonificant natural de l’ànima, com la comèdia judicial o el mercadeig editorial. El resultat, una novel·la sublim que ens activa l’humor i ens fa créixer la sensació de solitud."

2 comentarios:

  1. Aquesta novel.la promet!
    I ja espero la propera en candeletes.
    Hi haurà una propera,no? O la segona part de Momssen,no?
    Soc la fan nombre "un" de Jaume Puig!
    (Es un secret, no li diguis a ningú.)
    Petons!

    ResponderEliminar
  2. Núria,
    no et preocupis, no li diré a ningú. :-)

    Em consta que la segona ja l'ha acabat.Ara falta donar-la per definitivament acabada de cara al lector, i això no se sap quan serà.
    La temàtica és secret de confessió.:-)

    ResponderEliminar